Het belangrijkste doel van het vak Zorg en Welzijn is het vergroten van de zelfredzaamheid van de leerling. Zorgen voor jezelf, voor anderen, gezond leven en hygiënisch werken zijn de centrale onderwerpen.
Het eerste jaar: voor jezelf zorgen
Dit betekent in het eerste jaar dat de leerling voor zichzelf leert te zorgen. Bij de eigen verzorging hoort ook dat hij/zij weet wat een gezonde levensstijl is, hoe hij/zij gezond eten kan klaarmaken en de persoonlijke omgeving netjes kan houden.
Het tweede jaar: wat kan ik voor anderen doen
In het tweede jaar leert de leerling wat hij/zij voor anderen kan doen. De volgende trajecten worden aangeboden: “Eerste hulp bij ongelukken” (EHBO) en de verzorging van baby’s en peuters, noodzakelijk voor bijvoorbeeld een stage in een kinderdagverblijf. Ook leert hij/zij alles over de verzorging van de was.
Het derde jaar: persoonlijke verzorging.
In het derde jaar komt er een nieuw onderdeel Beauty aan bod. De professionele schoonmaak( microvelmethode) staat centraal en er kan een landelijk erkend branchegericht certificaat worden behaald. Er worden presentaties gemaakt m.b.t. het onderwerp leefstijl.
Het vierde en vijfde jaar: zorg voor volwassenen en ouderen
In het vierde en vijfde jaar zijn de leerlingen voornamelijk bezig met zorg voor volwassenen en ouderen en verdieping van al behandelde onderwerpen, zoals: EHBO. In elke ’Zorg en Welzijn’ les is een deel theorie en een deel praktijk. Er zijn ook groepsopdrachten en er zullen ook enkele presentaties gegeven moeten worden. Bij elke les is het belangrijk om veilig en hygiënisch te werken.